Johtoryhmän blogi: elinvoimajohtaja - Työmarkkinatori – niin mikä?

pe marrask. 22 14:18:00 2024

TE-uudistus tulee! Vuodenvaihteessa TE-toimistot lakkaavat ja työllisyyteen liittyviä asioita alkavat hoitamaan kunnat ja työllisyysalueet. Mitähän tämä tarkoittaa asiakkaan näkökulmasta?

Kempeleläisten näkökulmasta suurin muutos on se, että kaikki työllisyyspalvelujen asiakkaat saavat palvelunsa Kempeleestä paikallisesti. Työllisyyspalvelujen toimipiste on tällä hetkellä Zatelliitissa Voimatiellä. Uuden Kempeletalon valmistuttua tammikuussa 2026 myös työllisyyspalvelut muuttavat kunnan keskustaan. Kempeleläisten ei siis tarvitse kulkea enää Ouluun ”työkkäriin”, vaan apua löytyy ihan läheltä.

Kempeleessä jokaiselle työnhakijalle on nimetty omavalmentaja, joka kulkee asiakkaan kanssa kohti sopivaa työpaikkaa.  Asiakasta ei pompotella henkilöltä toiselle, vaan sama tuttu henkilö on aina vastassa toimistolla tai puhelimen päässä. Vuoden vaihteessa joidenkin asiakkaiden omavalmentaja voi vaihtua, mutta pidemmän päälle omavalmentaja pysyy aina samana.

Myös yritykset ovat asiakkaitamme. Paikallisella palvelulla pystymme varmistamaan, että omavalmentajat tuntevat työnhakijat ja työnantajat paremmin. Tästä hyötyvät myös työnantajat, koska pystymme etsimään heille parempia työntekijöitä.

Oulun seudun työllisyysalueeseen kuuluu 11 kuntaa (Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala). Ensi vuodesta alkaen voimme alueellisesti päättää, miten haluaisimme työllisyyden asioita hoitaa - yhteisenä tavoitteenamme on tehokas työnvälitys. Uskon, että teemme paikallisesti parempia päätöksiä kuin Helsingistä ohjatut TE-toimistot. Tämä koituu kaikkien kuntalaisten eduksi pitkällä tähtäimellä.

Niin, mikä se työmarkkinatori sitten on? Vuonna 2016 Suomessa aloitettiin iso digitalisaatiohanke. Sen tarkoituksena oli parantaa työnhakijoiden ja työvoimaa etsivien työnantajien kohtaantoa työmarkkinoilla digitaalisia palveluja ja tekoälyä hyödyntämällä. Vuonna 2022 avattu Työmarkkinatori on tästä ensimmäinen, asiakkaalle näkyvä palanen. Työmarkkinatorissa voi etsiä työpaikkoja tai työntekijöitä sekä saada tietoa työelämästä ja eri ammateista. Vähitellen järjestelmää kehitetään edelleen, ja taustalle tulee enemmän tekoälyä joka parantaa työntekijöiden löytymistä oikeisiin työpaikkoihin. Kaikki työllisyysalueen asiakkaat ohjataan työmarkkinatorille, josta tulevat löytymään myös kuntakohtaiset palvelut.

TE-uudistusta ja työmarkkinatoria tuodaan esille joka tuutista nyt joulun alla – joko bongasit mainontaamme?

Miia Marjanen
Elinvoimajohtaja