Kempele satsaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen
ti jouluk. 10 10:14:00 2024
Vuoteen 2025 suunnataan pitkälti samankaltaisin tunnelmin kuin tehtiin vuosi takaperin kuluvaan vuoteen. Epävarmuus ja huoli varjostavat kaikkialla. Sota Lähi-Idässä jatkuu, eikä Venäjän ja Ukrainan välisessä konfliktissakaan ole nähtävissä rauhaa. Yleinen taloussuhdanne on edelleen alavireinen, vaikka korot ovat lähteneet laskusuuntaan ja tutkimuslaitokset ennakoivat hentoa talouskasvua.
Yritysten investoinnit ovat olleet pitkään alamaissa, mutta viime aikoina tilanne on kääntynyt jo positiivisempaan suuntaan. Kuntien taloustilanne ja -näkymät ovat haastavat, ja keväällä valittavat uudet valtuustot joutuvat aloittamaan kautensa poikkeuksellisen hankalassa tilanteessa.
Maltillinen kasvu jatkuu
Kempeleen väestömäärän ennakoidaan jatkavan kasvuaan, sillä asuintontit vuodelle 2025 ovat tehneet heikosta asuntomarkkinatilanteesta huolimatta erinomaisesti kauppansa. Rivi- ja kerrostalokohteet rakentuvat sen sijaan edelleen hitaasti, mikä heijastuu merkittävästi myös kunnan muuttoliikkeeseen ja hidastaa väestökasvua.
Työllisyystilanteen odotetaan säilyvän vakaana, mutta selvää käännettä nykytilaan nähden parempaan ei ole odotettavissa vielä tulevan vuoden aikana. Toisaalta parhaillaan valmistelussa oleva ja 1.1.2025 aloittava Oulun seudun työllisyysalue tuo leveämmät hartiat kohdata toimintaympäristön muutoksia ja operoida paikallistasolla vaikuttavammin työllisyyden edistämiseksi. Uusia yrityksiä perustettaneen entiseen tapaan, mutta merkittävien yrityshankkeiden eteneminen jatkunee vielä totuttua hitaampana.
Talouden näkymät erittäin haastavat
Kempeleen kunnan vuoden 2025 talousarviossa tilikauden alijäämäksi on ennakoitu reilut miljoonaa euroa. Tämä siitä huolimatta, että toimintakulujen kasvu on nipistetty kireälle ja veropohjaa vahvistetaan kunnallisveron korotuksella. Talous ei siis ole tasapainossa, mikä edellyttää sopeutustoimien jatkamista tulevan vuoden aikana.
Kempeleessä erityinen haaste on kunnan isoja investointeja seuraavassa nopeassa velkaantumisessa ja siitä johtuvassa lainanhoitokulujen merkittävässä kasvussa. Tulevien vuosien investointiohjelmaa onkin pakko keventää reippaasti suunnitellusta.
Tämän lisäksi kulukasvua on kyettävä taittamaan myös käyttötaloudessa. Nämä päätökset eivät ole mukavia, mutta niitä on pakko tehdä. Talouden hallinta on perusedellytys kunnan itsenäisyydelle.
Satsauksia hyvinvointiin
Haastavista ajoista huolimatta Kempele panostaa vahvasti etenkin lasten ja nuorten palveluihin. Samaan aikaan kunnan palvelut ja kehittäminen ulottuvat kuitenkin vahvasti myös ikäihmisiin ja heidän tarpeidensa huomioimiseen.
Talousarviossa 2025 vahvistetaan kunnan otetta ja resurssia sekä kuntalaisten että kunnan työntekijöiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä. Suurin talousarviomenojen lisäys kohdentuu opetuspalveluihin. Uusia virkoja perustetaan lähinnä työllisyyspalveluihin (TE-uudistus) ja varhaiskasvatuspalveluihin (uudet lapsiryhmät).
Investointeja peruspalveluihin
Kempele käyttää nettona lähes 25 miljoonaa euroa peruspalveluja, elinvoimaa ja kasvua tukeviin investointeihin vuonna 2025. Keskeiset rakentamista koskevat investoinnit ovat lähteneet liikkeelle jo vuoden 2024 puolella. Käynnissä on Ylikylän koulun yhteyteen rakentuva koulua, vapaa-aikapalveluja ja kolmannen sektorin toimijoita laajasti palveleva monikäyttöinen liikuntahallityömaa.
Rakennusurakka on menossa myös kuntakeskuksen sydämenä tulevaisuudessa sykkivän kunnan hallinnon, työllisyyspalvelujen ja Kempeleenkartanon sekä kuntalaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden käyttöön tulevalla Kempeletalon tontilla. Molemmat investoinnit vapauttavat kunnan toiminnot vuokrakiinteistöistä omiin tiloihin.
Vuoden 2025 aikana saatetaan päätökseen myös Ketolanperän koulun laajennus- ja peruskorjausurakka. Lisäksi Zeppelinissä sijaitsevan kunnan pääkirjaston peruskorjausta jatketaan uudistamalla henkilöstön tilat.
Kiinteistöjen lisäksi kunta investoi uusien ja vanhojen asuinalueiden kunnallistekniikan rakentamiseen, matkailualue Zeniitin kehittämiseen sekä erilaisiin liikunta- ja virkistysalueinvestointeihin. Huomionarvoista on, että Zeniitin alueelle lähtee rakentumaan ensimmäinen yksityinen kaupallinen investointi, kun Osuuskauppa Arina toteuttaa pohjoiskulmaan uuden liiketilan.
Elinvoimainen Kempele
Kempele lukeutuu Suomen elinvoimaisimpaan kuntajoukkoon, eivätkä kunnan vahvuudet ole kadonneet haastavista ajoista huolimatta mihinkään. Veto- ja pitovoiman ankkureina ovat toimivat laadukkaat palvelut ja liikenneyhteydet, monipuolinen ja kehittyvä työpaikkavaranto, viihtyisä asuinympäristö, hyvät ulkoilu- ja liikuntaolosuhteet, alhaiset asumiskustannukset, riittävät opiskelumahdollisuudet sekä jouheva asioiden hoito ja päätöksenteko. Kempele nousee Tilastokeskuksen ennusteen mukaan asukasmäärältään maakunnan kakkoseksi 2030-luvun taitteessa, ja väestömäärä lisääntyy 24000:een vuoteen 2045 mennessä. Kempele on mukana myös niiden 13 suomalaiskunnan joukossa, joissa luonnollisen väestönlisäyksen ennakoiden jatkuvan vuosikymmeniä eteenpäin.
Haasteiden keskellä koetellaan keskinäistä luottamusta, kykyä yhteistyöhön ja uskoa tulevaisuuteen. Ja tätä kaikkea Kempeleestä onneksi löytyy. Meillä on upea, monien mahdollisuuksien kasvukunta. Jokainen kuntalainen, kunnan päättäjä, työntekijä ja yrittäjä toimii osaltaan kunnan viestinviejänä ja markkinoijana. Ollaan ylpeitä kotikunnastamme, ja pidetään jatkossakin yhdessä huoli, että Hyvä kasvaa Kempeleessä!
Tuomas Lohi
Kunnanjohtaja