Energiansäästö

Päivitetty 14.12.2022

Tällä sivulla löydät tietoa Kempeleen energiatilanteesta, voit oppia varautumaan muutoksiin ja osallistumaan yhteiseen energiansäästöön. Pienilläkin energiateoilla on nyt iso merkitys!


Mitä enemmän pystymme säästämään energiaa, sitä pienemmät ovat mahdollisuudet sähkökatkoksiin!

Fingrid Oyj, jonka kantaverkossa kulkee suurin osa suomalaisten sähköstä, suosittelee varautumaan sähkökatkoksiin tänä talvena. (Tietoa sähköpulasta - Fingrid)

Kempele on mukana maanlaajuisessa Astetta alemmas -kampanjassa (Astetta Alemmas). Sivuilta löydät uutisia, vinkkejä ja konkreettisia säästötoimia, joihin ympäri Suomea on jo ryhdytty!

Energiaa voi säästää monessa asiassa (Energiansäästö on varautumista - Motiva):

  • Huoneen lämpötilassa
  • Liikenteessä
  • Suihkussa
  • Viihde-elektroniikassa
  • Kellonajallakin on merkitys!

Varautuminen

72 tuntia (72 tuntia - 72 tuntia), eli kolmen päivän varautuminen, on kotien varautumissuositus sähkökatkojen varalta! Sivuilta käytännön ohjeita, kuten tarkistuslistan tarpeellisista tavaroista.

Kaikki yksiköt

Toiminnalliset säästöt

  • Energiasäästö otetaan huomioon ja tuodaan kotiinkin!
  • Koulut haastavat toisensa säästötoimiin!
  • Energiasäästön teemaviikko!
  • Muistetaan sammuttaa valot
  • Säästetään lämmintä vettä

Tekniset säästöt

  • Huoneiden ja ilmanvaihdon lämpötiloja lasketaan kohtuullisesti
  • Valot ovat päällä vain tarpeen mukaan mm. liikkeentunnistimien avulla
  • Valoja vaihdetaan led-valoihin
  • IT-laitteiden käyttöön ja sammuttamiseen tulee uusi ohjeistus

Zimmari

Saunojen uudet lämmitysajat säästävät sähköä:

  • Höyrysauna 22,5kW
  • Isosauna 25,5kW
  • pieni sauna 15 KW

Kuumavesialtaan lämpötilaa on laskettu 0,5C.

Suihkuveden, ison altaan ja ilmastoinnin lämpötilaa on laskettu 1C.

Valaisimia uusitaan ja led-valoja asennetaan.

Yleisiä kysymyksiä energiansäästöstä

Energian saatavuudessa on tällä hetkellä monta palloa ilmassa: maakaasua ei ole yhtä paljon saatavilla, Olkiluoto 3 -voimala ei ole vielä käytössä, energian jakaminen naapurimaiden kesken… Kunnes nämä asiat ratkeavat, on hyvä varautua odottamattomiin tilanteisiin! Tuulivoima on parantanut sähkön saatavuutta, mutta sen vaikutus on kirjaimellisesti tuulesta kiinni. Tietoa sähkömarkkinatilanteesta löytyy Fingridin sivuilta! (Tulevan talven sähkön riittävyydessä useita epävarmuustekijöitä – suomalaisten on hyvä varautua sähköpulan aiheuttamiin mahdollisiin sähkökatkoihin - Fingrid)

Energian säästämisestä on hyötyä sinulle, ja samalla voit auttaa koko yhteiskuntaa! Koska energiaa tarvitaan oikeastaan kaikkeen, energia arvokkuus näkyy hinnoissa joka puolella. Samoin myös energian säästäminen vaikuttaa pitkälle! Hyviä säästövinkkejä löydät Astetta alemmas -kampanjan sivuilta (Astetta Alemmas).

Suuri merkitys. Pienetkin säästöt miljoonakertaistuvat, jos teemme ne yhdessä!

Sähköpula

Fingrid listaa sähköpulan eri vaiheet sivuillaan. (Tietoa sähköpulasta - Fingrid)

Esimerkiksi pitkä ja kylmä pakkasjakso tai vika sähköverkossa voi aiheuttaa pulan. Pula iskee todennäköisesti silloin, kun sähköä käytetään eniten, eli arkiaamuisin klo 7-9 tai alkuillasta klo 16-18. Leuto talvi ja energian säästö ehkäisevät pulaa. (Lähde: Energiateollisuus ry)

Fingridin ja muiden sähköverkkojen ammattilaisilla on suunnitelma valmiina. Sähköjä katkaistaan alueittain tarpeen mukaan noin kahdeksi tunniksi kerrallaan siihen asti, kunnes sähköpula päättyy. (Lähde: Energiateollisuus ry)

Sähköjä ei katkaista sairaaloista tai muista kriittisistä palveluista. Katkot täytyy kuitenkin tehdä suurina ryhminä, joten osa kriittisistä palveluista on varautunut varavoimakoneilla. (Lähde: Energiateollisuus ry)

Kempeleen kunta tekee Oulun Seudun Sähkön, paikallisten viranomaisten ja yhdistysten kanssa yhteistyötä, jotta osaamme parhaiten varautua sähköpulaan. Kunta on ryhtynyt energian säästötoimiin ja huolehtii, että kuntalaiset saavat tietoa ja ohjeistusta kotitalouksiensa varautumiseen.

Kempele viestii Oulun Seudun Sähkön kanssa ajanmukaisesti sähkön riittävyydestä. Viestintäkanaviamme ovat kunnan verkkosivut, sosiaalinen media, paikalliset lehdet ja tarpeen tullen muut mediat.

Tilanne on hallinnassa. Sammuta päälle jääneet sähkölaitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja sauna. Jos jätät valot päälle, huomaat kun sähköt palaavat. Vältä jääkaapin tai pakastimen avaamista, etteivät ne lämpene, ja ikkunoiden tai ulko-ovien avaamista, ettei asunto kylmene. Oulun Seudun Sähköön ei tarvitse olla yhteydessä, he tiedottavat tilanteen etenemisestä. (Lähde: Energiateollisuus ry)

Sähkölaitteita ei kannata käynnistää heti uudelleen, sillä pula voi edelleen jatkua. Tarkista, ettei sähkölaitteita ole jäänyt vahingossa päälle. Katkon vuoksi hanaveden lämpötila voi vaihdella, joten kannattaa varoa, ettei vesi ole liian kylmää tai kuumaa.

Sähköpula vaikuttaa myös vesihuoltoon! Sähköä tarvitaan veden pumppaamiseen ja käsittelyyn niin talouksien käyttöön tullessa kuin viemäreistä mennessä. Hanavettä tulee yleensä lyhyen sähkökatkon ajan (2 tuntia), kun vettä tulee vesitorneista ja pumput toimivat varavoimalla, kunhan paine riittää. Veden tulo voi katketa heti seuduilla, joilla painetta ei riitä. Viemärivettäkin voidaan joutua laskemaan ulos verkosta, jos jätevettä ei pystytä pumppaamaan.

Juomavettä on hyvä olla varalla muutamaksi päiväksi, eli 6-10 litraa henkilöä kohden. On hyvä olla kannellisia ämpäreitä veden kuljettamiseksi. Vesijohtovesi on turvallista juotavaksi katkon aikanakin, jos se tuoksuu ja näyttää normaalilta. Ongelmista veden laadussa tiedotetaan! Sähkökatkon aikana vettä kannattaa käyttää harkiten, etteivät jätevedet tulvisi yli. Esimerkiksi pesulla käyntiä ja vessan vetämistä kannattaa lykätä katkon yli. Kannattaa tarkistaa miten jätevesi kulkee talossasi, ja että veden lämmitys ja vesijohdot pysyvät tarpeeksi lämpiminä talvella!

Oulun Seudun Sähkö

Oulun Seudun Sähkön häiriökartta. Kartassa esitetään sähköverkon ja kaukolämmön keskeytykset.

Rekisteröidy Oulun Seudun Sähkön viestipalveluun. Saat tiedot häiriöistä tai suunnitelluista sähkönjakelun keskeytyksistä matkapuhelimeesi tai sähköpostiisi.

ARA

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022. Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöt, taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt.

Telia

Kiinteän verkon häiriökartta.

Viat ja häiriötiedotteet.